От компанията Motion Code: Blue са изготвили проект за дълга 115 м яхта, която едновременно е и подводница. Името на проектоплавателния съд е Migaloo. Той може и да се превърне в реалност, ако някой заможен купувач реши да инвестира в него.

Migaloo разполага с всички стандартни суперлуксозни удобства за една яхта, като площадка за хеликоптер, двуетажен апартамент за собственика със собствен вътрешен двор в предната част на плавателния съд и осем ВИП стаи за гости.

В центъра на плавателния съд има огромен плажен клуб с басейн, бар и много място за събиране на слънчев тен.

Това обаче е само началото, защото Migaloo е и подводница. Изброените по-горе неща могат да се покрият, а плавателният съд да се потопи на максимална дълбочина от 240 м, разкривайки невероятни гледки на подводния свят.

От Motion Code: Blue твърдят, че това не е напълно непрактичен проект, защото според тях е базиран на настоящите подводници, които обикалят моретата и океаните. Размерите на плавателния съд са сходни с тези на най-новите подводници на военноморските сили на САЩ от клас Virginia.

Това определено все още не е истински продукт, но е интересно колко ли би струвало построяването на плавателния съд. Според Military.com построяването на една от въпросните подводници от клас Virginia на щатската армия струва 2.3 млрд. долара като те могат да се потопяват приблизително на същата дълбочина, на която от Motion Code: Blue твърдят, че Migaloo ще може да се спуска.

Засега не става ясно дали новият плавателен съд ще се задвижва с ядрено гориво, което би му позволило да кръстосва моретата на практика безкрайно. Не е ясно и дали някое правителство би позволило на гражданин да притежава ядрена подводница, преобразена като яхта.