Едва 12 години ни делят от времето, в което фотографията ще навърши точно 200 години. На фона на това колко снимки можем да правим днес, първите фотографски клишета изглеждат наивно и почти нереално. И въпреки това именно те правят пробивът възможен. Какво са уловили фотографите на първите си творения с новото изобретение, нека видим:

През 1825 г., годината Жозеф Нисефор Ниепс прави тази снимка от обикновена гравюра. Това, разбира се, не е снимка, а хелиография, но е важен момент по пътя на истинските фотографски изображения. От 2002 година снимката принадлежи на Френската национална библиотека.

Година по-късно Ниепс прави и първото истинско изображение: гледката от прозореца на дома му. Опитът му отнема осем часа.

През 1838 г. друг французин - Луи Жак Манде Дагер, с технологията си за дагеротип, прави първата снимка с образ на човека. Ако се вгледате внимателно, на ъгъла на булеварда ще видите човек с вдигнат крак. Може би в този момент почиства обувките си?

Първият портрет на човек е автопортрет на американския изобретател и фотограф Робърт Корнелиус. Точната дата на снимката не е известна, но е не по-късно от средата на есента на 1839 година.

Първата жена, която се появява на снимки - Дороти Дрейпър, снимана от брат си - известени американски фотограф на име Джон Дрейпър. Между другото, през същата година, 1839.

Първата военна снимка принадлежи на британеца Роджър Фентън. Един от основателите на фотографското изкуство заснема около 300 кадъра от Кринската война през 1855 г. Това е първият сред тях.

1865 година - първата подводна снимка, направена от Уилям Томсън (на снимката) в Обединеното кралство.

Първата цветна снимка, направена от физика Джеймс Кларк Максуел през 1861 година.

Датираща от 1893 г., това е най-старата снимка, заснета в професионално фото студио. Мястото и авторът е неизвестен.

Първи кадър, запечатал встъпване в длъжност на президент. Снимката е направена през 1864 г., по време на второто встъпването в длъжност на Ейбрахам Линкълн.

Първата истинска цветна снимка на реални обекти "Пейзаж от Южна Франция" - Луи Дюко дю Орон през 1877 г., годината.

Първата въздушна снимка, направена през 1858 г. от Гаспар Феликс Турнашон. Градът е Париж

Значително по-качествен е кадърът, заснет от Джеймс Уолес Блейк над Бостън през 1860 г.

Първа снимка на космоса е направен от борда на V-2 ракета на 24 октомври 1946 година. Снимката показва Мексико. Ракетата е изстреляна от американците.

Първият цифрова фотография е създадена през 1957 г. от Ръсел Кирш. В действителност - това е обикновена снимка, сканирана в електронен формат.