Дългоочакваният съдебен процес срещу бостънския мафиот Джеймс “Уайти” Бълджър, който остава недосегаем за Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), цели 16 години преди да бъде арестуван през 2011 г., започва днес.

Бълджър е обвинен в извършването или поръчителството на 19 убийства, докато е оглавявал бостънската престъпна организация Winter Hill през 70-те и 80-те години на миналия век. Бълджър не се признава за виновен по нито едно от обвиненията, сред който има и обвинения за изнудване и рекет. Ако бъде осъден, Бълджър може да лежи в затвора до живот.

Процесът се очаква да продължи около четири месеца, тъй като прокурорите и адвокатите на Бълджър имат общо около 100 съдебни свидетели. Сред тях са бивши колеги на Бълджър от криминалния свят, евентуални жертви и служители на реда.

Адвокатите на Бълджър твърдят, че той е имал гарантиран имунитет за престъпленията си от федерален прокурор, който вече не е между живите. Според съдията по делото Денис Каспър обаче подобно споразумение няма законова стойност.

На съда е била необходима повече от седмица, за да подбере съдебно жури от 12 души от 800 възможни, които могат да запазят неутрална позиция по едно от най-нашумелите дела в Бостън.

Бълджър, който в момента е на 83 г., е един от хората, които остават най-дълго време в списъка на най-търсените бегълци на ФБР.

Джеймс Бълджър до голяма степен е прототипа на героя на Джак Никълсън във филма "The Departed" ("От другата страна") на режисьора Мартин Скорсезе.