Оглупяваме от Е-тата в храната?
1990 са одобрените емулгатори. Те непрекъснато се добавят в технологично готовите храни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия диетологът Донка Байкова.
"Всеки един от Е-тата има документация от около 100 страници. Това означава, че са безопасни и приети в страните от ЕС", добави Байкова.
Тя посочи, че производителите са "се изхитрили" и са започнали да пишат на етикетите "подобрители" вместо "консерванти". По думите ѝ децата в днешно време са хиперактивни и заради голямото количество Е-та, които приемат с храните и напитките. На тях се дължал и бумът на рака при възрастните.
"Човешкият организъм не може да преработи цялата Менделеева таблица с един хранителен продукт", посочи диетологът. Според психолога Еленко Ангелов емулгаторите са битова химия.
"С тези химически агенти се влияе на паметта на хората. Не е случайно, че напоследък населението оглупява", заяви той.
Двамата посъветваха потребителите да четата внимателно етикетите преди да купуват.