В отговор на нарастващите критики по отношение на способностите на Катар да организира Световното първенство по футбол през 2022 г. малката арабска държава планира да построи изкуствен остров с плаващи хотели, луксозни вили и воден парк в близост до крайбрежието на Доха.

Комплексът ще се казва Oryx Island и се очаква да посрещне наплива на посетители на спортното събитие, които ще имат нужда от хотели по време на престоя си там.

Oryx Island ще бъде изграден от местната компания Barwa Real Estate Co, която е частично собственост на държавата, а цената на комплекса ще бъде 5.5 млрд. долара.

Освен удобствата, които предлагат хотелите на сушата, плаващите хотели в Oryx Island ще разполагат с електрически автомобили, водни таксита, фериботи и частни лодки, с които 25 000 посетители ще бъдат транспортирани до сушата.

Хотелът ще разполага с независима пречиствателна станция, ще генерира собствена електроенергия и ще бъде оборудван с инсталации за рециклиране, което ще го освободи от обвързаност с ограниченията на инфраструктурата около него.

Проектът трябва да бъде финализиран за7-8 години, преди началото на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Oryx Island ще разполага с пет временни плаващи хотели, с три постоянни хотела, както и с 234 вили.