Номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС и реакцията на гражданското общество е тежък урок за политическата класа. Това заяви пред БНТ председателят на ДПС Лютви Местан.

Той отново подчерта, че новият областен управител на Пловдив е номинация на премиера Пламен Орешарски. Венцислав Каймаканов никога не е членувал в ДПС и не е бил назначен от гражданската квота на партията. Според Местан Каймаканов е обект на атака от страна на нереализирани амбиции на местно ниво.

"Да направим разграничение на мотивацията на протеста, когато той е на политическа основа, и когато има за основа етническото и религиозното различие. По отношение на политическия мотив на един или друг протест, ние трябва да бъдем достатъчно отворени, за да чуем гласа на протеста, защото протестите са естествено състояние на съвременното общество.

Днес те са срещу кабинета "Орешарски", утре ще бъдат и срещу новото българско правителство, когато и да се избере то. Общо взето явно и това, и следващите правителства на България, ще управляват в условия на протест. Бих искал етническият, етнорелигиозният мотив до стои настрани", каза още Лютви Местан.