Народното събрание гласува и одобри спешния пакет от мерки за стабилизация на държавата на премиера Пламен Орешарски. „За” гласуваха 107 депутати, против нямаше и един се въздържа. Депутатите на ГЕРБ не участваха в гласуването.

Преди това премиерът Орешарски заяви, че може да поеме ангажимент и да възложи анализ на всички концесионни договори.

„В това число сме коментирали многократно с вътрешния министър за съсредоточаване на усилията на МВР към битовата престъпност. Имам готовност периодично да отчитаме мерките, които сме изпълнили”, заяви премиерът, цитиран от Нова телевизия.

Той допълни, че програмата му е можело да бъде и по-активна с повече амбициозни цели, "ако не се намирахме в средата на един бюджетен период и трябва да се съобразяваме с реалните фискални възможности".

„Постарали сме се мерките да не натоварят допълнително разходната част. Ние сме готови да разплатим остатъчните неплатени задължения, дори ако това доведе до малко по-голям дефицит, защото неплащането на задълженията към фирмите, възпрепятства фирмите да бъдат коректни към фиска и се получава един омагьосан кръг”, каза още премиерът.

Част от мерките предвиждат недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията и промяна на методиката на ценообразуване, така че цената на тока да се поножо с 5% от 1 юли, допълва БГНЕС.

В мерките е записано и увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли чрез промяна на Закона за бюджета на ДОО до 30 юни.

Мерките предвиждат и увеличаване на еднократната помощ за първокласници, допълнителна подкрепа за семействата с малки деца от 1 юли от 150 лева на 250 лева. Срокът за това е до 30 юни.

Предвижда се разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Промяната ще позволи още 60 000 души да получат помощите. В момента с това право се ползват около 210 000 лица и семейства. Срокът за това е до 30 юни.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет със срок до 1 октомври. Предстои изменение в Кодекса за социално осигуряване, свързано с въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Според мерките ще бъде подготвен пакет от "Младежки инициативи" до 30 юни, промени в Закона за насърчаване на заетостта до 15 юли. Предвижда се пакет от мерки за защита на потребителите от монополните структури на пазара и функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторите чрез законодателни промени до декември.

В мерките е включено подобряването на бизнес средата чрез законодателни промени в НС за намаляване на административната тежест и с провеждане на срещи с работодатели, синдикални организации и НПО за създаване на Съвет към МС, който да направи преглед на административните режими със срок 1 септември 2013 г.

Ще има и промени в Закона за обществените поръчки и отново чрез създаване на Съвет към МС, който да предложи поправките. Срокът за това е 30 октомври т.г.

Ще се наложи и по-бързо разплащане от страна на държавата по изпълнените договори - със срок 30 август т.г.

Ще се облекчи достъпът до евтин финансов ресурс на малкия и среден бизнес чрез ББР, като се привлече ресурс и откриване на нови кредитни линии до 1 млрд. лв.

Ще бъдат разработени стратегически и програмни документи за управление на средствата от европейските фондове по общата стратегическа рамка за новия програмен период и др.