Хората от всяка една професия правят грешки в социалните мрежи и биват уволнявани заради тях. Учителите обаче са в своя собствена лига, тъй като почти всеки ден някой от тях прави поредният епичен гаф във Facebook или Twitter. Като педагози те се предполага, че трябва да предават мъдрост на учениците си. Когато обаче става въпрос за социални медии, поне някои от тях трябва да се върнат отново в училище.

От AOL Jobs са подбрали шестте най-големи гафа на учители в социалните мрежи през тази година. Никой обаче не трябва да смята, че е застрахован от тях. Това са грешки в социалните медии, които нито един служител не би трябвало да прави. Освен, разбира се, ако не мрази работата си не иска смени кариерата си с роля в ТВ риалити например.

1. Смятате, че сте привлекателна/лен? Не го споделяйте в Twitter.

23-годишната учителка по математика Карла Маккини имала чудесна работа, докато шефовете й не открили разголени нейни снимки в Twitter и неприлични съобщения, сред които и едно, в което казва, че проверявала контролни докато е напушена.

Маккини се оправдала, че нейният акаунт в Twitter е бил пародия, която създала заедно с нейни приятели. Ученици пък скочиха в нейна защита, но това не я спаси, тъй като малко след скандала Макини бе уволнена.

2. Не споделяйте във Facebook определени свои страничните дейности.

Наличието на интереси извън училището помага на учителите да си почиват и да са във форма. В случая с Оливия Спрауер, която работела на непълен работен ден като модел на бански костюми, докато преподавала Английски език в училище, това важи с пълна сила. В началото на май директорът на училището я извикал в офиса си, след което й показал снимки на компютъра с въпроса дали това е тя. Спрауер отговорила утвърдително и се разделила с преподавателската си работа.

Намирането на доказателства за нейната странична дейност не било особено трудно, тъй като тя била качила снимките във Facebook.

Самотната майка на две деца заявила, че така или иначе смятала в края на учебната година да напусне училището така че уволнението й дошло само месец преди това. Тя също така знаела, че може да бъде уволнена заради снимките и се оказала права. До 9 май тя вече била организирала продажбата на разголени снимки през акаунта й във Facebook. В края на май Спаруер споделила пред The Huffingto Post, че ще дари част от приходите на Червения кръст, за да подпомогне жертвите от торнадото в Оклахома.

3. Не публикувайте смешки, за това как бихте искали учениците ви да се удавят.

Да преподаваш в прогимназията си е предизвикателство. Да наричаш обаче учениците си в пети клас "дяволски изчадия", който би искала да закараш на плажа, ден след като шестокласник от Харлем се бил удавил в океана по време на открит урок, е до известна степен неразумно.

Точно това прави Кристин Рубино през 2010 г. като публикува тази тирада във Facebook, а след опитва да покрие нещата, когато се разчува. Рубино е уволнена, но миналия месец печели съдебното дело за връщане на работа. Съдът обаче потвърждава двегодишното и отстраняване от работа без заплата, което означава, финансовото й положение не е особено розово.

4. Избягвайте качването на потайни снимки разкриващи вашите (евентуално незаконни) фетиши.

Неназован учител по заместване в училище в щата Джорджия качва в Reddit тайни снимки на ученички, което вероятно са непълнолетни. Той също така добавя похотливи забележки във воайорската секция на Reddit, която се нарича "CreepShots." До февруари 2013 г. учителят е уволнен.

5. Не качвайте снимки на учениците си с облепени с тиксо уста.

Мелиса Кеърнс, учителка по математика в Охайо решила, че качването във Facebook на снимка на 16 ученици с тиксо на устата и текст под снимка "Най-накрая намерих начин да ги накарам да млъкнат!!!" е забавно. Кеърнс заявила, че учениците сами са облепили устите си на шега.

В крайна сметка учителка осъзнава, че това е една огромна грешка, но вече било много късно и тя изгубила работата си. Разбира се, облепването на устата на ученик с тиксо никога не вещае нищо добро за кариерата ви, дори и да не качвате снимките във Facebook.

6. Не съветвайте учениците по време на час по вероизповедание да правят повече секс.

Катрин Рейнолдс, английска учителка по вероизповедание съветвала учениците да правят секс с различни партньори преди да сключат брак, използвала нецензурни думи в час и споделила част от личния си опит по отношение на секса. След родителска среща пък Рейнолдс написала във Facebook "Това беше най-ужасната ш****а вечер в живота ми." Тя също така написала, че родителите са били "бавноразвиващи се." След тези изпълнения Рейнолдс получила забрана да стъпва в класна стая в продължение на пет години.