Ричард Сапер е 81-годишен немски дизайнер, който създава красиви продукти близо 60 години. Той световноизвестен в сферата на дизайна и е печелил множество награди. Въпреки невероятната си кариера обаче Сапер съжалява за едно нещо:

Той е могъл да работи за Apple на мястото, която в момента заема Джони Айв, но отказва на Стив Джобс.

Сапер започва работа в Daimler Benz в Щутгарт. Той след това отваря собствено ателие в Милано, за да консултира марки като Fiat и Brionvega.

В Brionvega Сапер проектира потребителска електроника и телевизори. Някои от по-скорошните му постижения са проектирането на една от най-добре продаваните лампи на всички времена Tizio и компютъра на IBM ThinkPad 700C. Сапер е старши консултант по промишлен дизайн на IBM от 1980 г. Някои от неговите проекти постоянно изложение в Музея на модерното изкуство MоMA в Ню Йорк. Сапер също така преподава в Йейлския университет.

В интервю за Dezeen, Сапер обяснява защо е отказал предложението на Стив Джобс за позицията, която в момента заема Джони Айв.

"Джобс искаше да ме наеме да проектирам продуктите на Apple, но обстоятелствата не бяха подходящи, тъй като аз не исках да се местя в Калифорния. Имах много интересна работа, която не исках да изоставя. Освен това по това време Apple не беше велика компания, а само една малка компания, произвеждаща компютри. Те правеха интересни неща, така че аз бях много заинтересован, разбира се, но имах договор да работя единствено за IBM."

Запитан дали съжалява за това свое решение, Сапер отговаря с усмивка: "Разбира се, че съжалявам – човекът, който след това зае тази позиция, прави по 30 млн. долара на година! Как да не съжаляваш?"

Ето и някои от нещата, които Сапер е проектирал:

Настолната лампа Тизио, която е една от най-продаваните лампи на всички времена

Ретро радиото на Brionvega, проектирано от Сапер.