Йената поскъпна от близо двуседмичното дъно спрямо щатския долар на фона на спада на азиатските пазари във втори пореден ден, предвид опасенията около икономическия растеж в Китай, които повишиха търсенето на активи убежища.

Йената бележи ръст във втори пореден ден, като през тази седмица се очакват изказванията на редица банкери от Федералния резерв на САЩ. Доларовият индекс задържа четиридневното си повишение преди очакваните днес данни за поръчките на щатски дълготрайни стоки и цените на имотите, които според икономисти ще отчетата ръст.

По-рано днес йената поскъпваше с 0.3% до 97.43 йени за долар, след като вчера докосна нивото от 98.70 – най-ниското от 11 юни насам. Йената поскъпваше с 0.4% спрямо еврото до 127.76 йени за евро. Доларът пък остана почти без промяна на ниво от 1.3114.

Доларовият индекс беше на ниво от 82.445, в сравнение с 82.425 вчера, който беше най-високото ниво на затваряне от 5 юни насам.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific днес падна с 1.2%. Индексът CSI 300 на най-големите китайски компании се срина с 4.8%, навлизайки още по-дълбоко в мечи пазар, след като вчера изгуби 6.3%.

Goldman Sachs Group Inc. и China International Capital Corp. вчера се присъединиха към редица банки като Barclays Plc и HSBC Holdings Plc., понижавайки очакванията си за икономическия растеж в Китай за тази година. Влошаването на прогнозите дойде след затягането на ликвидността от страна на китайската централна банка.

Йената поскъпва в периоди на финансова и икономическа несигурност, защото Япония не разчита на чужди капитали, за да финансира дефицита си.

Доларът върна част от спечеленото вчера, след като президентът на подразделението на ФЕД в Далс Ричард Фишер заяви, че инвеститорите не трябва да реагират прекалено остро на плана на централната банка за намаляване на количествата изкупувани облигации.

Тази седмица се очаква да говорят още президентите на ФЕД в Атланта, Ричмънд, Кливланд и Сан Франциско Денис Локхарт, Джефри Лакър, Сандра Пианалто и Джон Уилямс, респективно.

Икономистите очаква поръчките на щатски дълготрайни стоки да са нараснали с 3% през май, според проучване на Bloomberg News. Очакванията също така са, че индексът S&P/Case-Shiller, който след цените на имотите в 20 метрополисни района в САЩ е отбелязал ръст от 10.6% за 12-те месеца до април, след 10.9% ръст през март.