Настъпи моментът на истината за катарския престолонаследник! Слуховете за абдикацията на емир Хамад бен Халифа ал Тани от Катар течаха неуморно от няколко седмици и на 25 юни намериха потвърждение.

Младият Тамим бен Хамад ал Тани, на 33 години, който ръководеше досега спортната стратегия на емирството и на когото неговият баща повери най-чувствителните въпроси на страната, стана новият силен мъж на Катар – емирството на полуостров в Персийския залив, което излезе от анонимността през последните около 15 години, благодарение на своята политика на огромни инвестиции и неуморна дипломатическа активност.

Дали най-младият владетел в Персийския залив шейх Тамим ще продължи с политиката на своя баща и премиера Хамад бен Джасем ал Тани, който също се оттегли? Политиката на тези двама мъже изпрати Катар в челните редове на международната сцена, за да генерира през последните месеци, със заглъхването на Арабската пролет, вълна от критики.

Катар е страна, която се простира на 11 000 кв. км с 1.6 млн. души население. Икономическият ръст на Катаср през миналата година бе 6.2%, а годишната инфлация 1.2%. Страната заема 36 място в индекса на човешко развитие сред 186 държави.

Аплодирано първоначално за своята роля на спонсор в Арабската пролет, емирството все по-често е представяно като опасен чирак с подозрителни контакти с ислямисти. „Какъвто бащата, такъв и синът“, коментира официален катарски източник, запитан за политиката на катарския наследник пред в. Le Monde.

Тамим ще продължи политиката на шейх Хамад. Той вероятно ще има различен стил, но няма да се отклони от основните принципи на катарската политика, описани от дипломат като „отворени навън, традиционалисти – вътре“.

Роден през 1980 г., Тамим е вторият син на шейх Хамад и втората му съпруга, шейха Моса, единственият, който се появява на обществени места; известен със своята надменна елегантност.

Като баща си, той получава образованието си в Кралската академия Сандхърст, в Обединеното кралство, много популярна сред елита на Арабския полуостров.

Скъпото образование, което получава от своята алжиро-мароканска гувернантка, приятелка на майка му, както и летните курсове във Франция, обясняват това, че бъдещият катарски емир говори повече френски, отколкото английски.

Запален спортист, Тамам играе добре тенис, а негов учител е Насер ал Хелайфи, собственикът на ПСЖ. Снимки, публикувани на официалния му сайт, свидетелстват за срещи като млад с Щефан Едберг и Борис Бекер.

Тамим се е женил дава пъти и има шест деца.

Шейхът изпревари своя брат Джасем, който трябваше да заеме престола първоначално, тъй като бе преценено, че е по-способен да ръководи страната. Той бе обявен за принц престолонаследник през 2003 г.

Тамам дълго остана в сянката на емира, както се изисква по протокол, преди да заеме пост, под влияние на майка си, обезпокоена от амбициите на премиера Хамад бен Джасем ал Тани.

В качеството си на Г-н Спорт на Катар, шейх Тамам ръководи покупката на ПСЖ и следеше кампанията във връзка с кандидатурата на Катар за Мондиала през 2022 г. - два решителни момента в кариерата му.

Той бе натоварен и с отговорността за Катара – културното село на Катар, творческият и иновативен център на столицата Доха, както и отговаряше за националния статистически институт. "Това, което е по-малко известно е, че той има ключова роля в реформата на образованието и здравеопазването“, добавя представител на катарското кралско семейство, който смята, че новият емир ще е много по-ангажиран с вътрешните социални проблеми на страната.

През последните години, много от преданите на премиера фигури бяха изгонени от позициите си, понякога под прикритието на твърдения за корупция. Така престолонаследникът разширява своя периметър на действие, включително уйчаства в мониторинга на оръжейни договори с Франция и САЩ, а също в стратегическия диалог със Саудитска Арабия, който доведе до затопляне на отношенията между двете страни.

Според дипломатически източник Тамим е много по-харесван в Саудитска Арабия от своя баща, към който саудитците изпитваха презрение, и откровено мразеният катарски премиер.

Принцът наследник поддържа също така добри отношения както с по-модерно настроените среди, така и с консерваторите.

Тамим е една консенсусна кандидатура, коментират анализатори:

Той се стреми да управлява по-добре връзката между ултраконсервативното общество и елита, който модернизира страната за около десет години.

Веднага щом набере скорост, е вероятно той да се съсредоточи върху работата в самия Катар, без да съса с постиженията на баща си“, очакват анализаторите.