Бившият сътрудник на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън действително е пристигнал в Москва като транзитен пътник и не е пресичал държавната граница на Руската федерация, заяви руският президент Владимир Путин.

"Г-н Сноудън действително пристигна в Москва. За нас това беше напълно неочаквано. Той пристигна като транзитен пътник. Не му е нужна нито виза, нито други документи. Като транзитен пътник той има право да си купи билет и да пътува, където пожелае", посочи Путин.

"Сноудън не е пресичал държавната граница и не му е нужна виза. Всякакви обвинения по адрес на Русия са измислици и глупости", подчерта президентът на Руската федерация, цитиран от БГНЕС.

Русия няма никакво отношение нито към Сноудън, нито към неговите пътувания по света, каза на пресконференция преди това външният министър Сергей Лавров.

"Той (Сноудън) самостоятелно е избирал своя маршрут, за това ние узнахме... от средствата за масова информация. Той не е пресичал руската граница", добави руският първи дипломат. Според него са абсолютно неприемливи опитите да се обвинява руската страна в нарушаване на законите на САЩ.