Край на лутането в града. Цифрова компания в Бруклин създаде най-умния пътен знак в света - Points. В интерактивен режим той показва информация за всичко - как да стигнете до някоя сграда или улица, до обект в противоположната част на града или дори до друга страна.

По средата на стълба има работен панел с меню, на който са изписани категориите на търсене. При натискате на съответните копчета знакът ще покаже пътя към най-близкото кафене, тоалетна, станция на метрото, ще изпише разписанието на автобусите, ще даде информация за протичащите в града мероприятия.

В автоматичен режим по обед знакът указва маршрута до най-близкия ресторант, а ако недалеч има концерт, на едната от стрелките на Points се появява инфо за него, съобщава вестник "Стандарт".

Като обръща табелите в нужната посока, смартзнакът извежда на нея цялата необходима текстова информация за търсения обект - разстояние, географски координати, час, температура, анонс на събитията и т.н. Чрез вградения Wi-Fi пък може да бъде изкарана информация от Twitter, Foursquare, RSS канали и други онлайн източници.

По същността си Points е робот, който използва най-съвременните технологии и обработва данните от локалната система API. Указателите във вида на дисплей разработчиците наричат "ръце" на робота.

Points се адаптира към всяка местност. Освен на улици, пътища, паркове и стадиони, той може да бъде поставен и в хотели, бизнес и търговски центрове, изложбени и концертни зали, и др.

При създаването на проекта дизайнерите в началото са разчитали на интерес от страна на големи търговски компании, защото устройството може да се използва с рекламна цел.

Много маркетолози за убедени, че интерактивният пътен знак ще пасне доста добре на всякакви търговски и обществени събития. На външен вид Points не се различава чак толкова от обикновените пътни указатели.

В корпуса му обаче има съвременно компютризирано оборудване, което прави знака "умен". Движението на "ръцете" на 360 градуса се извършва чрез 11 команди. А всяка от трите табели има 16 000 светодиода и XMEGA чип. От 1 юли компанията започва да дава знака под наем.