Сривът на златото се обявява от много пазарни специалисти като добра възможност за влизане на ниски нива при благородния метал. Не точно така обаче стоят нещата, според финансовия специалист и издател на Gartman Letter – Дени Гартман. Според него налице са три причини защо златото може да продължи да поевтинява.

На първо място, Гартман посочва край на евтините пари. От Фед вече нееднократно намекнаха за излизане от програмата за стимулиране на икономиката, проводник на ликвидни средства и в основата на надуването на цените на финансовите активи.

„Златото се нуждае от гориво и то от много, за да спре да поевтинява и да започне да поскъпва. И това гориво бяха парите, печатани от Фед. От щатската институция вече сигнализираха, че това гориво ще бъде намалявано“, коментира Гартман.

Втората причина за по-нататъшно понижение в цената на златото, според специалиста, е поевтиняването на останалите суровини.

„Благородният метал също така има нужда от помощ от останалите суровини, за да поскъпне - помощ, която на този етап не идва“, смята анализаторът.

И като трета причина Гартман посочва „маржин коловете“, или изискването за допълнителни гаранции към инвеститорите, закупили благородния метал със заемни средства. Това създава един процес на „домино“, което може да отведе цената на златото още по-надолу.