Юни е към своя край и ако индексът приключи на нива около 440 пункта, то повишението му за месеца би било в рамките на около 4%.

Това определено е добра новина за инвеститорите, предвид на политическата нестабилност, в която смятат, че се намираме всички анализатори и участници на пазара, и факта, че през последните години шестият месец не се е отличавал с ясно обособен тренд (индексът на сините чипове е растял в шест от последните дванадесет години).

Какво да очакваме през юли или как се е представял SOFIX през свързвания с летни отпуски месец?

Оказва се, че юли е изключително благоприятен за инвеститорите, поне в исторически план. За последните дванадесет години показателят на сините чипове се е повишавал в девет и се е понижавал три пъти през посочения месец.

Нещо повече, средното изменение на индекса е било положително в размер на 4.1%.

С изтичането на юли все повече се доближаваме и до срока от три месеца (изтичащ на 12 август) след парламентарни избори, в който индексът SOFIX се е представял изключително добре.

Възможност за догонващ ръст се дава и от факта, че след първия месец след изборите индексът на сините чипове SOFIX се е повишил едва с 8.8% при средно представяне от над 17% за този период при предходните три парламентарни избори.

След изтичането на три месеца след избори пък индексът се е повишавал с над 26% в исторически план.

Друг факт, който дава известна доза оптимизъм, е резистентността на родния индекс към пониженията на световните борсови индекси. Сериозни корекция регистрираха индексите в Европа, САЩ и в ЦИЕ, които не успяха да се прехвърлят на БФБ.

Сред нещата, които могат да притесняват инвеститорите, са влошените финансови показатели на индекса, които ще започнат да се подобряват едва при възобновяване на ръста на печалбите на родните компании.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.