Наближава краят на месеца и след като вече разгледахме какво да купуваме и да не купуваме през юни, време е да направим равносметката и за юли.

Какво да купуваме

Летни дрехи и обувки

Юли е идеалният месец за покупки на летни дрехи и обувки, при това такива, каквито все още са в сезон. Традиционно летните намаления започват след средата на месеца, но предвид на ожесточената конкуренция между големите марки в търговските центрове, първите сезонни намаления са вече факт.

Естествено намаленията стават по-големи с наближаването на края на следващия месец. И все пак преценете можете ли да чакате последния влак, както и да рискувате да купите само от стоките, които са останали? Освен това, колкото по-рано си купите летни дрехи, толкова повече ще можете да ги носите това лято.

Таблети

Таблетите са изключително горещ продукт в момента, като юли се очаква да е още по-добър за покупка, ако сте чакали досега. На пазара се очаква да излязат редица нови модели от почти всички производители, включително и новият iPad от водещия производител – Apple.

Това означава едно – намаления на цените на старите модели или най-малкото по-добър продукта за парите ви.

Лаптопи и персонални компютри

Този юли на пазара се очаква наводнение от изгодни оферти за лаптопи. Причината – излезлия нов чип от Intel, който е по-производителен и пести значително повече батерия. Това ще инициира разчистване на запасите от лаптопи със стария модел чипове - 2012 Ivy Bridge.

Преминаването към новото поколение чипове ще окаже благотворно въздействие и върху цените на настолните компютри. За това тези, които възнамеряват да сменят компютрите си вкъщи или в офиса, могат да се оглеждат за изгодни оферти.

Телевизори

Цифровизацията най-вероятно ще доведе до бум в продажбата на нови телевизори у нас. За щастие юли традиционно е добър месец откъм изгодни оферти, през който можете да изпреварите всички, особено ако планирате покупката на широкоекранни телевизори. Моделите от миналата година вече са по-евтини с 40%, като се наблюдават агресивни понижения в цените и на модели от 2013 г. Това най-вероятно ще се запази и през юли.

Инструменти за дома и градината

Инструменти и принадлежности за лятната градина и дома са при едни от най-изгодните си цени през юли. Ако сте чакали до сега с покупката им, не чакайте повече.

Абонаменти за фитнес

Един от последните шансове да си купите евтин годишен абонамент за фитнес, когато салоните са празни, е през юли месец.

Смартфон

Ако сте чакали с покупката на смартфон, юли месец може би е добър момент за това. На пазара продължават непрекъснато да излизат нови модели, като ценовата война между водещите производители се разразява с пълна сила и то не само във високия, но и в средния ценови сегмент. Всъщност "бюджетните смартфони" са нещото, на което производителите отделят все повече внимание, от което печелят основно потребителите.

През юли Apple се очаква да представи новия си модел от култовия iPhone.

Какво да не пазаруваме през юли

Покупка на имот или преместване под наем

Юли определено не е добър месец за покупка на имот или за наемане, като топлото време се отразява позитивно върху пазара на имоти. Често продавачите са склонни да завишават търсените цени, както по отношение на продажбите, така и при отдаването им под наем, подмамени от завишения интерес.

Към края на месеца започва да се наблюдава и „студентския ефект“ особено на наемния пазар, когато студентите започват да търсят квартири.

Училищни принадлежности

Може и да ви блазни мисълта да избегнете блъсканицата преди началото на учебната година, но това не е особено добра от финансова гледна точка идея. Всъщност най-големите намаления на подобен род стоки става в края на август и началото на септември.