Милиардерът основател на IKEA Ингвар Кампрад, който е най-богатият човек в Европа, обяви, че ще се върне да живее в родната си Швеция, която напуска преди десетилетия, за да избегне плащането на високи данъци, информира Bloomberg.

Състоянието на Кампрад се оценява на 51.7 млрд. долара, което го прави четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Осемдесет и седм годишният Капрад контролира IKEA чрез редица тръстове и фондации. Той напуска Швеция и се мести в Швейцария през 1973 г. в опит да запази по-голям дял от IKEA, нещо, което, според него, е нямало да може да направи на фона на данъчния режим в Швеция.

“С връщането си в Швеция ще съм по-близо до моето семейство и приятели,” казва Кампрад в свое изявление. “След като моята съпруга Маргарета почина преди около година и половина, вече не са много нещата, които ме задържат в Швейцария.”

През 80-те години Кампрад създава сложна структура на собственост от фондации и други дружества с цел да защити марката и да подсигури дългосрочния успех на IKEA.

Тъй като в крайна сметка Кампрад контролира тази структура, при изчисляването на състоянието му от Bloomberg приписват стойността изцяло на него. Кампрад оспорва това, заявявайки, че той вече не притежава IKEA, тъй като е разделил компанията на две части преди повече от 30 години.

IKEA генерира над 36 млрд. долара приходи и 4 млрд. долара печалба за 2012 г. и е собственост на базираната в Холандия INGKA Foundation и на Interogo Foundation.

Stichting INGKA притежава всички акции на IKEA Group, която, от своя страна, притежава около 90% от магазините на IKEA по света. Чрез дъщерни компании, базираната в Лихтенщайн, Interogo Foundation притежава концепцията IKEA и нейните запазени марки. Кампрад контролира Interogo чрез надзорния съвет на организацията.

IKEA разполага с 338 магазина в 41 страни, както и с повече от 154 000 служители, според сайта на компанията. През 2012 г. IKEA е отпечатала 212 млн. каталога и е отчела 1.1 млрд. посещения на уебсайта си.

Кампрад планира да се върне в Швеция през есента във ферма в близост до Елмхулт в южната част на страната, според неговото изявление.