Близо 100 млн. евро ще получи България за справяне с младежката безработица в следващите няколко години. Средствата са от договорената снощи в Брюксел програма за въвеждане на Европейската гаранция за младежка заетост.

Това съобщи за "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев след среща на върха в белгийската столица, на която присъства заедно с премиера Пламен Орешарски. Младежката гаранция ще заработи в страните членки от 1 януари 2014 г.

Междувременно европейските институции успяха да постигнат и споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. и новата бюджетна рамка ще бъде гласувана в Европарламента следващата седмица. Разблокирането на преговорите стана възможно с участието на председателя на европарламента Мартин Шулц, подчерта Станишев.

Само общата рамка на фонда за борба с младежката безработица е 6 млрд. евро. И тя ще бъде преразгледана отново след няколко години, уточни той. По време на срещата с премиерите от социалистическото семейство Станишев представил италианския премиер Енрико Лета, както и Пламен Орешарски.

А в ПЕС отбелязват, че само за 1 година премиерите с подкрепата на социалистите и социалдемократите от 3-ма са се увеличили на 11. Пак в рамките на разговорите било отделено внимание на европейския инвестиционен план за малки и средни предприятия.

Наблюдатели веднага направили паралел с плана "Орешарски", тъй като Европейската инвестиционна банка ще увеличи средствата за малките и средните предприятия със 150 млрд. евро.

По-рано през деня, преди да отлети за Брюксел, Орешарски обяви в парламента, че държавата ще вложи в Българска банка за развитие около 1 млрд. лв. до края на тази година. Средствата ще са за нови кредитни линии за малкия бизнес.

Орешарски коментира и новите си заместници, като подчерта, че Даниела Бобева е прекрасен професионалист и е сред експертите, които имат заслуга за надписа на кирилица върху евробанкнотите. И припомни, че вече е анонсирал координиращата функция на Цветлин Йовчев по работата на спецслужбите.

Преди да се включи в заседанието на ПЕС в Брюксел, Орешарски отново заяви, че не смята да подава оставка, докато има парламентарна подкрепа. Едновременно с това от БСП и ДПС заявиха, че ще ускорят антикризисното и социалното законодателство.

Както вече стана ясно, още в понеделник финансовият министър Петър Чобанов започва разплащането на забавените държавни пари към бизнеса. Увеличаване на майчинските, поевтиняване на цената на тока, вдигане на помощите за първокласници и хората, които имат необходимост от енергийни помощи и пенсионните промени, са най-важните мерки за близките 2-3 месеца.