В Манхатън свършват мезонетите и другите луксозни апартаменти.

Продажбите на жилища за милиони в Ню Йорк са паднали драматично през второто тримесечие. До голяма степен това се дължи на ниска наличност на подобни жилища, по данни на имотна агенция Brown Harris Stevens.

Продажби на имоти на стойност 5 или повече милиона долара са спаднали с 25% до 679.3 млн. долара във второто тримесечие на 2013 спрямо същия период на 2012 г.

Продажбите на имоти на стойност над 10 млн. долара пък са спаднали с 50% до 241.9 млн. долара.

Брокерите се оправдават с липса на достатъчно предлагане в този сегмент. Броят на жилища на цена 5 – 10 млн. долара в Ню Йорк е паднал с 15% между второ тримесечие на 2012 и това на 2013 г.

Голяма част от предлагането, добавено през последната година, е в сгради, които в момента се строят, тоест все още не е реално.

Много от най-скъпите имоти пък са надценени, казват брокери. Това е голям проблем в най-луксозния сегмент в Ню Йорк.

Според брокерите цената от 125 млн. долара за пентхаус в Pierre Hotel е „оптимистична“. Сред „агресивните цени“ са още 95 млн. долара за апартамент на 18-ия етаж на Sherry Netherland и 44 млн. долара за апартамент на Hudson Street.

Проблемът с продавачи, които завишават цените и купувачи, които не искат да платят толкова, плюс липса на достатъчно избор, може да доведе до застой на пазара, който да продължи до края на годината, притесняват се брокерите.