Египетският президент ислямист Мохамед Морси осъди държавния преврат срещу него, след като командващият въоръжените сили го уведоми, че е отстранен от властта.

"Обявените от командването на въоръжените сили мерки представляват истински държавен преврат, категорично отхвърлян от всички свободни хора в нашата страна", заяви Морси в Twitter, цитиран от АФП.

Един от близките му сътрудници каза, че Морси призовава египтяните да се съпротивляват мирно на този държавен преврат, както ще направи и самият президент. "Направеното от тях е незаконно, те нямат правомощията да го направят", добави сътрудникът на Морси, пожелал анонимност.

Това стана, след като обръщение към нацията направи главнокомандващият въоръжените сили на страната Абделфатах ал-Сиси. В него той заяви, че временно се преустановява действието на конституцията на страната и постът държавен глава през преходния период ще изпълнява председателят на Конституционния съд.

Обръщението бе направено веднага след среща на военното командване с водещи религиозни, политически, обществени и младежки представители на Египет. На срещата не присъстваха представители на организацията "Мюсюлмански братя", член на която е президентът Морси.

Планът на армията за изход от политическата криза бе подкрепен от ръководителя на влиятелния ислямски университет "Ал Азхар" Ахмед ал-Теиб, както и от патриарха на Коптската църква Теодорос II. Това бе решение на всички участници в съвещанието.

"Ние поддържаме провеждането на предсрочни парламентарни избори", каза Ал-Теиб. Съгласно плана на военните, в страната ще бъде сформирано временно коалиционно правителство и комисия, която ще се заеме с организирането на предсрочни избори.

След обръщение към нацията на командването на въоръжените сили на Египет бе преустановено излъчването на официалния телевизионен канал на организацията "Мюсюлмански братя".