Продажбата, промяната на предназначението и строежите върху държавни земи по Черноморието ще бъдат забранени за една година. През това време трябва да се изработят специализирани карти на дюните, лагуните, лиманите, плажовете и другите природни образувания по крайбрежието. Това предложение на БСП бе гласувано в сряда от парламентарната комисия по регионална политика, пише в. „Труд”.

Мораториумът върху сделките с държавни имоти, докато се направят картите на природните забележителности, целял да не се повтарят случаи като Дюнигейт, при който започна строеж върху продадени от държавата дюни. Това обясни председателят на комисията по регионална политика Димчо Михалевски (БСП).

Мораториумът ще важи за зоните до 2.1 км от брега.

До 1 месец след приемането на решението правителството трябва да даде списък с държавните имоти. Трябва да се осигурят пари и за изработването на картите. До момента са направени карти на около 90 плажа.

Това е вторият опит на БСП да наложи забрана за строителство по Черноморието. Първият беше в последните дни на предишното Народно събрание.

Тогава от левицата предложиха забрана за сделки и строителство на десетина плажа. Сега ивиците не са изрично посочени. Възражда се обаче идеята за национален парк “Българско Черноморие”.

Догодина екоминистерството трябва да предложи граници и обхват на защитената територия. “Възможно е да се наложи и отчуждаване на частни земи, но ще се прецени дали това е добре и е в полза на обществения интерес”, каза Михалевски. Паркът беше предложен от екоорганизациите след Дюнигейт.