Земята не достигала, а дървеният материал бил в изобилие. Това е една от причините жителите на Трявна в миналото да се насочат към занаятите, които днес са символ на града.

На днешното му място той е построен от първите заселници през 12 век. Тогава се е наричал Търнава. В съвременна Трявна живеят близо 10 хиляди души. Центърът на града е архитектурен резерват и привлича много туристи.

На него се намира единственият запазен днес възрожденски площад в България с прилежащите му сгради. Те са дело на прочутите дюлгери на Трявна, строили в Боженци и Жеравна. Символите на града са часовниковата кула и каменният мост, изграден още през 1845 г.

Сградата, разположена до часовниковата кула, е старото школо. Това е едно от първите светски училища в България. В него е преподавал Петко Славейков, а в града се е родил и синът му – Пенчо Славейков.

Старата Даскалова къща днес е Музей на дърворезбарското изкуство. Уникалните й слънца от дърво на таваните са резултат от облог между двамата големи майстори - Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца.

В Трявна има още един музей, уникален за страната. Това е Музеят на Азиатското и африканското изкуство. Сградата на старата баня, в която се намира, е приютила повече от 200 пана, пластики и маски от държави като Непал, Индия, Тибет и Китай.