Растящото население на столицата и ограниченият инвеститорски интерес към жилищното строителство в града може да доведе до недостиг на качествени нови жилища в рамките на следващите 1 до 3 години. Това показва анализът на естонската агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

Въпреки че населението на България намалява, за последните 6 години жителите на София са се увеличили с над 65 000 души. Повече от половината от тях, средно 6 500 човека на година, са хора от други градове, които сменят местожителството си и имат нужда от жилище в града.

Освен това статистиката показва, че София е със сравнително младо население, в работоспособна възраст, с по-високи месечни доходи от средните pа страната и по-големи възможности за покупка. Многобройните предложения за банково финансиране и стабилните ценови нива през последните 2 години карат купувачите да бъдат по-решителни в своите намерения.

От друга страна, според данните на Arco Real Estate, издадените разрешения за строеж на нови апартаменти в града за същия период са малко под 14 000, а през последните 3 години броят им е около 1 000 годишно, като едва 60% от тях се реализират.

Инвеститорите не са активни в реализирането на нови проекти и ако все пак стартират такива, то те са в пъти по-малки като обем и брой апартаментиq в сравнение с предишни години.

Ако през 2010 г. са били въведени в експлоатация 2 000 жилища с обща площ 133 500 м2, то прогнозата за 2013 г. е за малко над 500 жилища с обща площ 47 000 м2.

Ако се запази темпото на растеж на населението в София, част от хората, които имат желание за по-голямо и по-добро жилищеq може да останат разочаровани от пазара и да се наложи да платят повече за това, което искат, да променят параметрите на търсенето си или да отложат покупката си като цяло, прогнoзират от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.