Специалисти от BlackRock смятат, че въпреки спада в цената на златото от рекордната му стойност от 1 900 долара до настоящите му нива от 1 250 долара, моментът за покупка на благородния метал все още не е настъпил. Ето четири причини за това, изброени от анализатора Ръст Коестерич:

На първо място златото е изправено пред предизвикателството на реално повишаващи се лихви за пръв път от години. Цикълът на повишение на метала през изминалите 12 години се предопределяше от позитивна лихвена среда на понижаващи се лихви.

Като втора причина анализаторът посочва силния долар, който не е добър за цената на златото. Нещо повече, в условията на повишаващи се лихви се очаква доларът да продължи да поскъпва, а корелацията му с цената на златото е противоположна.

На трето място като причина за поевтиняване на златото Коестерич посочва промяната в сентимента на пазара. Инвеститорските нагласи се промениха към негативни и ще е много трудно това да се промени, особено след един продължителен бичи цикъл.

И на последно място - търсенето на злато от Индия намалява. Паричната маса в страната, която е критична за дългосрочната инфлация и търсене на злато, не се увеличава напоследък.

Междувременно централните банки по света са продължили да намаляват златните си резерви през последното десетилетие и трайна промяна на този тренд едва ли ще се случи.