Четенето на електронни книги в Русия е във възход, но пиратството си остава сериозен проблем за зараждащия се там пазар.

Общо 70% от руснаците четат електронни книги, което е близо с една четвърт повече, в сравнение с техния брой преди година, показват данни на Russia: Beyond the Headlines.

Въпреки това 92% от тези читатели свалят книгите си безплатно от интернет, в сравнение с около 12% в САЩ. Според други оценки техният дял е дори още по-висок - 95%.

Това е изненадващо предвид факта, че средата цена на електронните книги в Русия е относително ниска - около 3-4 долара. Цената е наполовина, в сравнение с тази на хартиените издания и представлява една малка част от цената на електронната книга в САЩ.

Според същите данни 36% от хората, четящи електронни книги в Русия, вземат назаем книги от свои приятели, а едва 15% купуват дигитални копия в "специализирани уебсайтове."

Тези дигитални копия са генерирали 250 млн. рубли (около 7.5 млн. долара) продажби за миналата година, което е близо два пъти повече, в сравнение с 2011 г.

Електронните книги в момента съставляват около 1% от общия книжен пазар на Русия.