Поредица от разобличения на будистки монаси, които водят несъвместим със сана им охолен живот, разтърсиха Тайланд. Последният скандал е свързан с придобитите от един монах на 22 представителни автомобила Mercedes-Benz на стойност 95 милиона бата ( 3 млн. долара), съобщава The Jakarta Post.

Монах на име Луанг Па Нен Кхам купил автомобилите през периода 2008 - 2011 г. 21 от колите били придобити на негово име, а 22-ия бил купен от името на негов ученик. В момента Държавният департамент за специални разследвания провежда проверка по подозрения в мошеничество и пране на пари.

Освен това същият монах е разследван по подозрения в бащинство на 11-годишно момче.

Преди време Луанг Па Нен Кхам - монах в манастир на Североизточен Тайланд, предизвика скандал, след като в интернет бе разпространи видео, на което той и още двама монаси пътуват в частен самолет, обкръжени от луксозни лични вещи.

Монасите от тайландски манастири все по-често стават участници в криминалните и светските хроники. При проверка на манастири в една от тайландските провинции, в рамките на която монасите са били тестване за употреба на наркотици, бяха уличени 32-ма души.