Над 2000 туристи бяха евакуирани от тайвански курорти с наближаването на урагана Сулик, а властите в Окинава предупредиха местното население, че вълни с височина до 12 м. могат да се стоварят върху японския остров, съобщи БГНЕС.

Ураганът е съпровождан от ветрове със скорост до 227 км/ч.Това означава, че ако не промени посоката си и се стовари върху тайванския о. Илин, стихията ще изкоренява дървета и ще отнася покриви на къщи, каза пред АФП служител от метеорологичната служба на островната държава.

Сулик се намира в момента североизточно от Тайван и напредва към страната със скорост около 222 км/ч.

Според прогнозите има вероятност в ранните часове на петъчния ден или в събота стихията да се стовари върху северните части на Илин. Тайванската телевизия TVBS твърди, че посоката на придвижване на урагана болезнено напомня опустошителните резултати от тайфуна Хърб, който връхлетя острова през 1996 г. и причини смъртта на 51 души, а 22 изчезнаха безследно.

Властите са евакуирали 2300 туристи от Зеления остров и предупредиха корабите, плаващи край северните и източните брегове на страната да вземат специални мерки с наближаването на стихията.

Метеоролозите на японския остров Окинава предупредиха, че Сулик може да връхлети върху върху югозападните части на архипелага Рюкю с вълни с височина до 12 м. и ветрове със скорост 234 км/ч