Щатският индекс Standard & Poor’s 500 затвори на най-високото си ниво в историята, след като стана ясно, че ръководителят на Фед е призовал за запазване на монетарните стимули на предходната среща на Резерва.

Широкият индекс приключи вчерашния ден с повишение от 1.4% до 1 675.02 пункта. Той отбеляза шести пореден ден на нарастване, което бе най-дългата му печеливша серия от март насам.

Всички десет сектора в широкия индекс отбелязаха повишения, като те бяха водени от технологичния и енергийния сектор.

Ръстът в САЩ даде тласък и за индексите в Азия, регистрирали трети ден на повишения. Най-силни бяха те на развиващите се азиатски пазари, като показателят, следящ промяната им, се повиши с 3.1%, или най-голямото му повишение от близо 10 месеца.

Доларовият индекс се понижи, след като щатската валута отбеляза загуби спрямо почти всички основни валути. Показателят, следящ представянето на зелените пари спрямо 10-те основно търгувани валути, намали стойността си с 1.4%.

Златото поскъпна с 1.9% до нива от 1 283 долара за унция с незабавна доставка, а среброто добави 2.4% към стойността си.

Вчера Бернанке заяви, че настоящата парична политика трябва да се запази в обозримо бъдеще, като стенограмата от срещата на FOMC също потвърдиха подобно мнение и в много от другите членки на комитета по парична политика.

Португалският индекс PSI 20 бе един от малкото губещи борсови индекси в света, като приключи с понижение от 2%, вследствие на опасенията за задълбочаване на политическата криза.

„Всички инвеститори осъзнават, че политиката на Фед ще е насочена към стимули“, коментира Ханк Смит, главен мениджър в Haverford Trust Co. „Пазарът започва да свиква с това и се върна, там където бе преди коментарите, дошли от Фед, за евентуално отпадане на стимулите“, допълва още Смит.

Технологичният Nasdaq-100 се повиши за 12-та поредна сесия, или най-дългото повишение от три години насам.

Повишението на щатските пазари стана реалност, въпреки данните за ръст на молбите за помощи за безработица, които са се повишили до 360 000 през изминалата седмица - най-високото им ниво от две седмици насам.

Доларът поевтиня спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути. Еврото поскъпна вчера с 0.9% до ниво от 1.3093, близо до което се търгува и рано тази сутрин.

Южнокорейският вон се повиши с 0.8% спрямо долара, след като централната банка запази нивата на лихвите без промяна за втори пореден месец.