Агенция Синхуа цитира изказване на китайския финансов министър Лоу Цзиуей, според което БВП на Китай ще отбележи растеж от 7% през настоящата година. Това означава, че китайската икономика ще продължи да забавя своя растеж през втората половина на годината след очаквани растеж от 7.7% за първите шест месеца.

Първоначалните прогнози на китайските власти бяха за икономически растеж от 7.5% през 2013-а година.

Лоу Цзиуей обаче не смята, че има опасност от т.нар. "твърдо приземяване" на втората по сила икономика в света, съобщи БНР.

Според последно проучване сред 18 водещи икономисти на агенция Dow Jones Newswire БВП на Китай ще забави растеж през второто тримесечие на годината до 7.5% на годишна база от 7.7% през първите три месеца на годината. Официални данни за БВП на Китай през второто тримесечие на годината ще бъдат оповестени в понеделник (15-и юли).

Междувременно китайският финансов министър предупреди Федералния резерв на САЩ, че по-ранен отказ от настоящата стимулираща парична политика може да засегне останалите страни. Той посочи, че е трудно да се каже, кога Фед трябва да започне да намалява програмата за "количествени улеснения", но ако се има предвид настоящото ниво на безработица в САЩ от 7.6%, има вероятност от по-скорошно начало на намаляване на стимулиращите мерки