Индустриалното производство в България отбеляза дълбок спад от 2.7% през май спрямо април, когато имаше слабо повишение от 0.6%, показват днешните данни на Евростат.

Така индустриалното производство в България поднови и дори задълбочи негативната тенденция на развитие от февруари насам, когато се срина с 4.6%, последвано от спад с 1.7% и през месец март.

На годишна база индустриалното производство в страната се срина през май с 6% (спрямо май 2012-а година) след спад с 1.2% през април.

Индустриалното производство в еврозоната се е понижило през май с 0.3% на месечна база (при прогноза за спад с 0.2%) след повишение с 0.% през април (възходяща ревизия от +0.4%).

На годишна база индустриалното производство се понижи през май с 1.3% (при прогнози за -1,3%) след спад с 0.6% през април.

Има спад на индустриалното производство в голяма част от страните-членки на еврозоната както във водещите икономики като Германия и Франция, така и в тежко засегантите от рецесията страни като Испания и Гърция, съобщи БНР. Позитивно изключение прави рязкото повишение на производството в Португалия и по-умереното повишение в Италия.

За целия Европейския съюз индустриалното производство през юни се понижи с 0.6% спрямо април и отбеляза спад с 1.6% на годишна база (спрямо май 2012-а година).

Днешните данни сякаш са сигнал, че най-дългата рецесия в еврозоната от Втората световна война насам ще продължи за седмо поредно тримесечие и през периода април-юни. Първата оценка на БВП на еврозоната през второто тримесечие на годината ще бъде публикувана от Евростат в средата на август, като досегашната серия бизнес проучвания и други икономически индикатори подсказват, че икономиката вероятно ще се свие за седмо поредно тримесечие.