Бизнесменът Зенг Ченгдже, който от бедност се издигна до голям имотен предприемач, е бил екзекутиран миналата седмица.

Той бе обвинен в измама и нелегално набиране на средства.

Според дъщерята на Зенг местни партии внезапно са изтеглили парите от си от проектите на баща й през 2009 година, което е предизвикало паника сред обикновените инвеститори. Зенг бил изоставен сам да се справя с бизнеса без финансиране и бил обвинен, че ръководи измамна схема. Той е арестуван, а активите му разпродадени от държавна фирма.

Зенг е обвинен за това, че е измамил 57 000 инвеститори с около 460 млн. долара. Той използвал парите за да финансира имотните проекти на своята компания.

В Китай екзекуциите на престъпници с „бели якички“ предизвикват спорове, тъй като правителството има участие в повечето по-големи бизнеси. В случая на Зенг правителството дори е направило печалба след ликвидацията на активите му, твърди неговата дъщеря.

Семейството на Зенг е било уведомено за екзекуцията 2 дни след поставянето на смъртоносната инжекция, което е в разрез със законите на Китай, които позволяват на семейството последна среща с осъдения. Китайския съд се оправда с това, че Зенг не е поискал да се срещне с тях, но семейството твърди, че това е лъжа.