Ветропаркове - "Орисол 1" и "Орисол 2", ще бъдат построени в подножието на Витоша и по хълмовете на Голо бърдо край Перник. Решението на РИОСВ-Перник, даващо зелена светлина за строителството на съоръженията, влезе в сила.

"Орисол 1" включва 21 вятърни генератори с обща мощност 63 мегавата и подстанция, разположени в землищата на радомирското село Долна Диканя и пернишките Боснек и Крапец. 15 от ветрогенераторите ще бъдат разположени на територията на община Радомир, шест - в подножието на Витоша.

Най-близката турбина до природен парк "Витоша" отстои на 1.13 км от защитената зона, включително и от най-дългата пещера на Балканския полуостров - "Духлата".

За преобразуване на вятърната енергия в ток ще се използват вятърни турбини с по три перки с дължина 54.65 метра, монтирани върху кула с височина 94 метра. Рискът от сблъсък с птици се оценява като незначителен, информираха от РИОСВ-Перник, цитирани от БТА.

В "Орисол 2" ще бъдат монтирани 18 ветрогенератори с обща мощност 54 мегавата и подстанция в землищата на Перник, Батановци и Радомир.

Община Радомир обаче отказва да съгласува строителството на трети ветропарк "Орисол 3", който се предлага да бъде разположен в Конявската планина. Инвеститорът предлага да бъдат монтирани 12 турбини по протежение на планината.

Срещу предложението, включително и с подписка, са възразили жителите на селата Чуковец, Касилаг, Гълъбник, Кондофрей, както и местното ловно-рибарско дружество.

В официалното си становище община Радомир заявява, че не са разгледани алтернативи за разположение на ветроенергийния парк.

Радомирци се опасяват и от кумулативен ефект върху природната среда след влизането в експлоатация на първите два ветропарка. Очаква се те да заработят до две години.