Кое е най-безопасното място в самолета? Кои са най-добрите пилоти? Запознайте се с няколко интересни факта за самолетните катастрофи, които рядко се споделят по телевизията.

Най-добрите пилоти

Оказва се, че това са корейците. Те прекарват стотици часове, преди да се докоснат до истински самолет. Подготовката им започва от малки самолети, учене в класна стая, няколко симулатора, а след това и пълен симулатор с всички сензори за контрол, който доближава истинския полет до 99.6%.

След изпитите летят и на истински самолет, но без пътници, за да получат своето разрешително. Корейците не са имали толкова добра слава през 80-те и 90-те години на миналия век. Статистиката показва, че корейските самолети са участвали в най-много катастрофи и пилотите са били основните виновници при инцидента. Сега доказват, че могат да се справят доста по-добре.

Най-безопасните места в самолета

Намират се в задната част, точно до тоалетната. Учените са изследвали почти всяка самолетна катастрофа и през 2007 г. установяват, че задните седалки увеличават шансовете за оцеляване.

Причината? В 11 от 20 катастрофи пасажерите успяват да оцелеят и да се разминат само с контузии. Тези в предната част имат повече късмет в 5 от 20 катастрофи. Шансовете се повишават с 40%, ако се намираш в задната част на самолета.

Вижте още факти за самолетните катастрофи и как да повиши шанса си за оцеляване