Продължават усилията на спасителните екипи да пробият свлачището и да достигнат до двамата миньори, останали в рудник "Ораново" след вчерашния тежък инцидент в мината, при който загинаха други двама миньори. През цялата нощ спасителите са се борили с лепкавата и гъста като глина кална маса на свлачището, зад което се предполага, че са останали двамата издирвани миньори. В сравнение с вечерта участниците в спасителните дейности са напреднали с 15 метра при изключително тежки условия.

На смени работят по над 20 души, предаде Дарик. Продължават опитите да се доставя и чист въздух на търсените миньори чрез тръба през свлачището. Неясна е съдбата на 35-годишния ИванЛазаров и 42-годишния Николай Михайлов. Вчера следобед бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалният министър Хасан Адемов бяха на мястото на инцидента и тази сутрин. Стойнев каза пред БНТ, че спасителите са се натъкнали на огромна скала, което затруднява действията им. Вкарана е нужната техника, тази сутрин ще влезе още екип от специализираната минна служба, за да не се прекъсва работата и да се спасят затрупаните миньори, каза Стойнев. На въпрос дали е направено всичко необходимо по отношение на спасителните мерки още в началото: "Едно е да има спасителен отряд от доброволци, съвсем друго е да има специализиран екип, който да е оборудван с нужната техника. Този специализиран екип се намира на приблизително 50 километра от тук. Да, всяка мина трябва да има отряд, но той е съставен от доброволци. Наистина създадена е организация, но докато дойде специализираният екип, е минал приблизително един час", каза министърът. Той заяви, че ще се търси отговорност дали са спазени условията на труд.

Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", категоричен е Драгомир Стойнев. Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор. Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.