Последните разкрития на археолозите в Созопол поставиха България на туристическата карта в съвсем друга светлина – наредихме се в Топ 10 на световните вампирски дестинации.

И без тази слава обаче морският курорт привлича посетители – като един от най-древните и красиви градове по българското Черноморие.

Созопол е наследник на древната Аполония. Днес той е най-старият град по крайбрежието на България. Селище на това място е имало още в 5 век пр. н.е. След като е заселен от гърците, градът се превръща във важен търговски и пристанищен център.

Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени през 511 г. Днес част от тях са реставрирани и са любима дестинация за туристите.

В архитектурния и археологически резерват Старинен Созопол пък има повече от 180 къщи, изградени през 18 и 19 век.

Имот на седмицата: къща на скалите в Созопол

Градът предлага на любителите на морето два плажа на територията си, но много по-интересни са околните къмпинги - Градина, Златна рибка, Каваци, Веселие и Смокиня. Наблизо е и плажът Дюни, така че вариантите за решилите да избягат от навалицата не са малко.

Според Европейската агенция за околна среда пък пет от плажовете около града са сред тези с най-чиста вода в Европа.

В морето до града се намира остров Свети Иван. Той е най-големият в близост до българското Черноморие.

На територията му живеят повече от 70 вида птици, някои от които са включени в списъка на Червената книга на България, а едни от най-редките са сребристите чайки.

Островът също вече е отбелязан на картата на световните археологически открития – на него е открита уникална находка – мощи на Свети Йоан Кръстител. Смята се, че те са най-близо до профила на библейската личност.

Това прибави още една перла в короната на Созопол, който от скоро се превърна и в дестинация за поклоннически туризъм.

На днешния ден – 17 юли, градът чества празника си, посветен на покровителката на града Света Марина.