Измерете замърсяването със смартфона си! Благодарение на изобретение на учени от Холандия това вече е възможно, съобщава De Volkskrant. Изследователите от малката компания Netatmo създадоха пластмасово устройство, просто на външен вид, което може да бъде прикрепено към обектива на камерата на iPhone.

С него се определят "цветовете" на фините прахови частици от изгорелите газове, промишлени отпадъци или изгаряне на отпадъци, като всеки вид фини частици оставят уникален "отпечатък".

Докато в останалия свят учените използват професионални спектометри, за да определят същото, през миналата седмица, хиляди хора в Холандия излязоха, за да измерят качеството на дишания от тях въздух с устройството, в края на деня.

Устройството има за цел да направи възможно измерването на качеството на въздуха у дома, в офиса и града – местата, на които прекарваме средно 80% от времето си.

За последните двадесет години астмата и респираторите заболявания са се удвоили и замърсяването на въздуха се смята за основен виновник за това. Идеята на компанията е да предложи първата „метеорологична станция“, свързана с интернет чрез iPhone, и да създаде най-голямата мрежа от данни в света.