Наскоро голяма пивоварна компания монтира система за водно охлаждане на няколко централни софийски спирки. Преди месеци пък мебелна компания постави дивани - за по-голямо удобство на чакащите.

Спирка на ул. "Граф Игнатиев", снабдена със система за водно охлаждане

От рекламните кампании, които са в ограничен времеви период, се възползва само една малка част от жителите на столицата. Останалите софиянци чакаме градския транспорт на неудобни и много често счупени спирки.

Трамвайната спирка в подлеза на НДК

В София спирковите навеси са около 950, а спирките – около 3200. За поддържането им се грижи цяло стопанство под шапката на Центъра за градска мобилност – Спирково стопанство.

Автомобил на Спирково стопанство

И въпреки това голяма част от столичните спирки са в окаяно състояние. На много от тях липсват навеси, а таблата са надраскани и изпочупени.

Едно от "говорещите" табла на ул. "Граф Игнатиев"

За да ги обнови и вкара в крак с времето, общината планира спирките на бъдещето в столицата да бъдат свързани с мобилните ни телефони. Те ще притежават автоматичен контрол на осветлението, часовник за точно време и ще изписват информация за настъпили промени в маршрута.

Една от обновените спирки на бул. "Витоша"

Или поне това са изискванията, които общината е заложила в процедурата за избор на изпълнител за доставка на 600 електронни информационни табла за близо 2 млн. лв. Крайният срок за подаване на оферти е 12 юли, така че не би трябвало да чакаме дълго за спирките на бъдещето.

И докато ние си мечтаем само за навес, който да ни пази от слънцето през лятото и от снега през зимата, спирките в Дубай са на съвсем друго ниво:

За състоянието на спирките в София не можем да се сърдим само на общината. Само месец, след като бяха монтирани нови 600 спирки през 2011 г., близо 10% от тях вече бяха изпочупени.

Темповете, с които се рушат новите спиркови навеси, обезсмисля нашите усилия и инвестициите, които се влагат в тази дейност, заяви тогава шефът на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

Снимките от софийските спирки са на фотографа Румяна Мондешка