Драмата в мина "Ораново" продължава. Осми ден двамата миньори Иван и Николай остават под земята. Човешка грешка, лоши условия на труд и фактори, породени от природна сила, са версиите, по които се работи за изясняване на поредната трагедия в рудника.

Мина "Ораново" държи мрачния рекорд по трагични инциденти в българските рудници. От 2007 г. досега смъртта си там са намерили няколко човека. Десетки други са останали инвалиди, някои за цял живот, посочва ТВ7.

Илия от село Полена по чудо остава жив след злополука в мината. Днес той трудно говори за времето, прекарано под земята. През 2004 г. при свличане на кална маса той се подхлъзва и се наранява тежко. Това го изважда от работоспособност до края на живота му.

Сега е пенсионер - инвалид. Миньорът твърди, че от застраховката са му били заплатени едва 300 лв. Обвинява ръководството на мините в измама.

Не така твърдят обаче от мина "Ораново". Според управителя Валентин Манов всички работници имат персонални застраховки, съобразени с риска на труда, но предвид факта, че Иван и Николай са все още неизвестно къде под земята, Манов отказа коментар пред камерата на TV7.

Работилите в мината обаче твърдят друго. По техните думи по-малките инциденти остават скрити за обществото.

Село Полена, където днес живее пенсионираният по болест миньор Илия, е дало много жертви в мината. На 16 юли в черния списък остана и Христо.