Първите 14 км от лот 1 на магистрала „Струма” между Долна Диканя и пътен възел „Дупница – Север” бяха открити с официална церемония с водосвет. Символично по новия път преминаха няколко автомобила, като движението тръгва свободно в 13:00 часа.

Останалите 2.8 км ще бъдат въведени в експлоатация до края на август. По договор срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата.

Участъкът Долна Диканя – Дупница преминава през териториите на две общини – Радомир и Дупница. На обекта има 18 големи съоръжения - 4 моста, 7 подлеза, 6 надлеза и един виадукт, посочва bTV.

От тази сутрин позволената максимална скорост на движение по нулевия лот на аутобана се увеличава от 90 км/ч на 120 км/ч, информира шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров. Пътните знаци, които показват новото ограничение, вече са поставени.

„Днешният ден е много важен не само за строителите, за транзитно преминаващите, но и за живеещите в общините, през които този път минава,” заяви министър Десислава Терзиева на откриването на пътния участък.

На събитието присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, заместник-министърът на транспорта Петър Киров, кметовете на Дупница, Радомир, областният управител на Кюстендил.