Най-големият автопроизводител в Европа - Volkswagen AG, даде разрешение на своята луксозна марка Bentley да създаде SUV модел, с който да привлече заможни клиенти от развиващите се пазари, информира Bloomberg.

Продажбите на новия модел от британската марка ще започнат през 2016 г., а колата ще създаде повече от 1 000 работни места във Великобритания, съобщиха от Bentley днес. От компанията планират да похарчат повече от 800 млн. паунда (1.23 млрд. долара) за разработването на новия SUV модел и на други модели, както и за обновяването на централата си в Крю, Англия.

Това ще бъде най-скъпият SUV модел в света с начална цена от около 180 000 евро (237 000 долара), според предишни коментари на ръководители в компанията. От Bentley обявиха, че автомобилът ще бъде най-мощният SUV на пазара, когато бъде пуснат в продажба след три години.

Новият модел е от съществено значение за целта на Volkswagen почти да удвои продажбите на Bentley до 15 000 автомобила годишно до 2018 г. Добавката на SUV модела наподобява стратегията, следвана от Porsche, която допълни спортните си модели с SUV модела Cayenne, който в момента е най-продаваният от марката.

Новият модел ще бъде базиран на концептуалния EXP 9 F, представен на автомобилното изложение в Женева през миналата година, но дизайнът е бил променен значително, според хора, близки до компанията.

SUV моделът ще допълни продуктовата гама на Bentley, която включва Continental GT купе и кабриолет, както и седановите Flying Spur и Mulsanne. Bentley е доставила 8 510 коли през миналата година, което е с 22% повече, в сравнение с 2011 г. Оперативната печалба на компанията скача до 100 млн. евро през 2012 г., в сравнение с 8 млн. евро година по-рано.

Новото Bentley ще се конкурира с автомобили, като струващия 151 700 евро Porsche Cayenne Turbo S, струващия 131 300 евро Mercedes-Benz GL63 AMG и най-скъпия модел Range Rover, чиято цена започва от 112 400 евро.

Новият модел на Bentley е част от тенденция да се пускат все по-скъпи SUV-та, насочени към заможни купувачи в развиващите се пазари. Maserati, която е част от Fiat SpA, планира да представи кросоувър модела Levante през 2015 г. През миналата година Lamborghini показа концептуален SUV модел в Китай, за който се очаква да получи одобрение за производство.

Търсенето вероятно ще дойде от пазари като Китай и Русия, където има все повече заможни купувачи, а SUV моделите са популярни, смята Джонатон Поскит, анализатор в LMC Automotive.