Пленарно заседание на парламента днес ще има след неработната за депутатите сряда заради възникналото напрежение в 40-я ден на протести.

Народните избраници ще започнат работа по предварително планираната програма, но разглеждането на точките се изместват с ден – така актуализацията на Бюджет 2013 остава да влезе в зала на 26 юли.

Възможно е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да остане и за следващата седмица, съобщава БГНЕС.

В програмата е предвидено прекратяване на пълномощията на народни представители. Ще има и второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, както и първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите.

Предвидено е второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс на депутати от ГЕРБ, второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Наказателно - процесуалния кодекс с вносители Михаил Миков и група народни представители.

Второ гласуване на законопроект за изменение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор също е предвидено, както и проект за решение за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, използвани за жилищни нужди в урбанизираните територии, както и незаконни строежи в държавни, общински и частни имоти на териториите на рибарските селища, изградени по Черноморското крайбрежие.

Ще има и разисквания по питането на Сергей Станишев и Лютви Местан към министър-председателя на Република България Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз и българската позиция, както и отговори на въпроси и питания.