112-годишен самоук музикант, бивш миньор и почитател на играта на карти Gin Rummy от Западен Ню Йорк вече е най-възрастният мъж в света, според Кингата на рекордите на Гинес.

Салустиано Санчез-Блазкез става най-възрастния мъж в света след като японецът Джироемон Кимура почина на 12 юни на 116-годишна възраст.

На-възрастният човек в света е жена - 115-годишната японка Мисао Окава.

От Книгата на Гинес са използвали данни от преброяванията на населението, имиграционни данни, брачни статистики и нова информация, за да потвърдят рекорда.

Според Робърт Янг от Книгата на Гинес, 90% от всички столетници в света са жени, а Салустиано в момента е единствения жив мъж роден през 1901 г., който разполага с документи, за да докаже това.

Салустиано споделя, че неговото дълголетие се дължи на това, че хапва по един банан на ден и че ежедневни приема по шест таблетки от лекарството Anacin tablets. Неговата дъщеря обаче има друга теория.

"Смятам, че дълголетието му се дължи на това, че е независим и твърдоглав мъж," казва тя.

Освен дъщеря, Салутсиано има и 76-годишен син, седем внуци, 15 правнуци и пет праправнуци.

Столетникът е роден през 1901 г. в Испания. На 17-годишна възраст той се мести заедно с брат си в Куба, където работят на тръстикови плантации.

През 1920 г. Салустиано отива в САЩ, където рабори като миньор в щата Кентъки. Впоследствие се мести в щата Ню Йорк, където живее и до днес. През 1934 г. се жени за съпругата си Пърл, която умира през 1988 г.