Саудитските власти повериха на три консорциума строителството на метрото в Риад. За футуристичния проект с архитект Заха Хадид, можете да научите повече тук. Цената на проекта ще достигне 22 милиарда долара. Това стана ясно снощи на церемония в саудитската столица, с която официално бе даден старт на проекта.

Той е истинско предизвикателство за строителите, предвид че пускането на метрото е предвидено за след 56 месеца, или малко повече от 4 години.

За това време трябва да бъдат изградени шест лъча и 176 км релсов път, както и спирки за автобусните линии, които ще го свържат с кварталите на града. За тази цел власите съобщиха за покупката на над 1000 нови автобуси.

Новата обществена пътна мрежа трябва да облекчи трафика на Риад, в който живеят над 6 милиона души и само през тази година бяха регистрирани 1.6 милиона превозни средства.

Първият консорциум, който беше избран, е американският Bechtel Corp. Той получи поръюка за влизо 10 милиарда долара за строителството на две линии.

Испанската Fomento de construcciones y contratas (FCC) ще реализира други три линии срещу 7.88 милиарда долара. Тя е водещата компания в е консорциум, в който участват още BTP, южнокорейската Samsung, френските Alstom, Freyssinet и Setec, холандската Strukton и испанската Typsa.

Третата поръчка от 5.21 милиарда долара получи италианската Ansaldo.