Индекс PMI, определящ активността в промишления сектор на еврозоната, се повиши до 50.3 пункта от 48.8 пункта през юни и над предварителния индекс от 50.1 пункта, показват окончателните данни от проучването на агенция Markit. Това е най-високо ниво на индекса от две години насам и сигнал, че промишлената активност в еврозоната се върна по пътя на експанзия (растеж) за пръв път от юли 2011-а година насам.

Компонентата на PMI за промишленото производство се повиши до 25-месечен връх от 52.3 пункта спрямо 49.8 пункта през юни, докато компонентата на работната заетост скочи до 49.1 пункта през юли (най-високо ниво от януари 2012-а година) спрямо 47.8 пункта през предишния месец.

Възходяща ревизия отбелязват окончателните данни за промишлената активност в Германия, като PMI промишленият индекс се повиши от 48,6 пункта през юни до 50.7 пункта (спрямо 50.3 предварителен индекс) през юли - най-високо ниво от януари 2012-а година.

Индексът PMI, определящ активността в промишления сектор на Франция, се повиши през юли до 49.7 пункта от 48.4 пункта през юни, като това представлява слаба низходяща ревизия спрямо предварителен индекс от 49.8 пункта, показват окончателните данни от проучването на агенция Markit, предаде БНР.

Компонентата на PMI индекса за промишленото производство във Франция се повиши през юли до 51.4 пункта, като това е първото нейно повишение над важното ниво от 50 пункта от 17 месеца насам (сигнал за повишение на промишленото производство).

Добър ръст над важното ниво от 50 пункта отбеляза индекса на промишлената активност в Италия, като той достигна 50.4 пункта (първо повишение над важното ниво от 50 пункта от юли 2011-а година насам), докато PMI промишленият индекс на Испания се понижи слабо до 49.8 пункта от 50 пункта през юни.

Солиден ръст през юли отбелязва и промишленият PMI индекс на Гърция до 48 пункта от 45.4 пункта през юни, като това представлява негов 43-месечен връх.

PMI индексът на промишлената активност на Ирландия също отчете повишение през юли до 51 пункта от 50.3 пункта през юни.

Днешното проучване предполага, че еврозоната може да се върне по пътя на икономически растеж (позитивен БВП) през третото тримесечие на годината.

Днешните добри данни за промишления сектор предполагат позитивни данни за БВП през третото тримесечие на годината и ще помогнат за измъкване на еврозоната от продължителната рецесия, заяви Роб Добсън - главен икономисти в компанията Markit.