Според американската агенция автопроизводителят не е уведомил своевременно за проблема засегнатите страни

Автомобилната компания Ford, обвинена в забавяне на изтеглянето от пазара на автомобили, при които бе открит проблем със сигурността, ще плати 17,35 милиона щатски долара глоба на властите в САЩ.

Това стана известно от публикувано в четвъртък съобщение на американската агенция за пътна безопасност /National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA/. Разследването започна през юли 2012 година след няколко инцидента, един от които завърши със смърт.

Засегнати от евентуален проблем с педала на газта са 730 хиляди автомобила с повишена проходимост Ford и Mazda, от които над 400 хиляди – Ford Escape, модели от 2001 до 2004 година.

Осем дни по-късно Ford обявява, че изтегля 484 хиляди автомобила с повишена проходимост Ford Escape 4x4, 421 700 хиляди от които в САЩ, предаде БГНЕС.

Според американската агенция автопроизводителят не е уведомил своевременно за проблема засегнатите страни.

От Ford отричат, че са задържали процеса. Компанията уточнява, че "приема споразумението, предложено от правителството, за да избегне продължителен юридически спор.

Агенцията подчертава, че е "важно за сигурността на шофьорите, автомобилния сектор бързо и без заобикаляне да урежда проблемите, свързани със сигурността на автомобилите".