Ако започвате да се отегчавате от домашните проекти тип направи-си-сам, можете да обмислите построяването на частен самолет, пише Mashable.

Базираната в щата Уисконсин компания Sonex продава едноместни самолети, които обаче клиентите трябва да си сглобяват сами.

Самолетът развива скорост от над 320 км/ч и може да пренася до 400 кг. товар. Разстоянието между крайните точки на крилата му е близо 5.5 м., което е доста малко в сравнение с един обикновен пътнически самолет, при който разстоянието е близо 60 м.

Много от основните части на самолета са сглобени предварително, но двигателят, горивната система и колесниците не са поставени.

Моделът SubSonex JSX-2 трябва да е на пазара до средата на 2014 г. Цената няма да е от най-ниските. Засега все още не е обявена окончателна цена, но първите 10 души, които платят депозит ще получат специална цена от 125 000 долара.

Този самолет вероятно ще попадне в експерименталната категория на авиационните власти на САЩ, за която има въведени стриктни ограничения за това къде и по кое време може да лети.