Вместо да спечелите таблет или смартфон, можете да се сдобиете с куп вируси в компютъра си. Хакерите търсят все по-разнообразни начини да излъжат максимален брой потребители, от които да откраднат лични данни.

Социалната мрежа е основната цел на новите интернет вируси. На пръв поглед приложение ви приканва да кликнете на линк и да изпълните няколко лесни на вид задачи, за да имате възможност да спечелите таблет или смартфон.

Дали ще спечелите нещо е съмнително, но голяма част от потребителите, взели участие в томболата, след това откриват рекламни линкове на собствените си профили или тагват свои приятели в публикация, водеща към зловреден сайт.

Когато теглим нелицензиран софтуер и приложения за смартфони, заедно с тях изтегляме безплатно и вируси. Това прави нашите телефони и компютри уязвими за хакерски атаки и кражба на данни.

Затова съветът на специалистите е да внимаваме на какви приложения даваме достъп до данните ни, както и да четем внимателно дребния шрифт, посочва ТВ7.

Безплатен обяд няма, затова повечето атрактивни приложения в интернет и специално във Facebook имат за цел да се възползват от потребителите, смятат професионалистите в бранша.