В случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание, неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци - това се казва в отговора на "Софийска вода" в резултат на решението на Административния съд.

В четвъртък той даде едномесечен срок на Столичния общински съвет да преразгледа решението за отхвърляне на референдума да бъде ли прекратен договорът на "Софийска вода".

"Решенията на съда се изпълняват, както са постановени, и всякакви други коментари са неточни и манипулативни. "Софийска вода" АД работи в интерес на своите клиенти, като спазва стриктно Договора за концесия и българското законодателство", посочват още от дружеството.

"В началото на юли 2013 г. специално създадената работна група в общината с участието на общински съветници от всички политически партии в Столичния общински съвет излезе с доклад, в който изрично се подчертава, че няма основания за прекратяване на Концесионния договор. Дружеството ще се съобрази с направените препоръки в доклада.

В Договора за концесия няма клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум. В случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание, неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци.

Това е решение, което засяга предоставянето на жизненоважна услуга на 1.5 милиона софиянци и вярваме, че гражданският интерес ще бъде във фокуса на институциите", се казва още в изявлението на "Софийска вода".

"Обезпокоени сме от тревожната тенденция на зачестилите напоследък политически атаки срещу сериозни чужди инвеститори в България, което е в разрез с принципите на Европейския съюз. "Софийска вода" АД е част от "Веолия" - водеща международна компания и първокласен доставчик на ВиК услуги.

Столицата и страната ни имат нужда от инвеститори от такъв ранг, като "Веолия", за да имаме гаранции, че и у нас се работи прозрачно, спазват се законите и бизнес етиката, създават се още работни места и поле за развитие на високо-квалифицирани специалисти", заявяват от "Софийска вода".