Прехванато тайно послание между лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири и ръководителя на базираната в Йемен "Ал Кайда на Арабския полуостров" Насир ал Вухайши за голям терористичен акт е причината за временното затваряне на много дипломатически мисии в Близкия изток и Африка. Това заявиха за Асошиейтед прес в понеделник двама американски представители, пожелали анонимност.

Насир ал Вухайши е основател на Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП) и е бил личен секретар на Осама бин Ладен. Той неотдавна бе издигнат до позицията на втория най-важен човек в йерархията на Ал Кайда.

Според анализатори това е знак, че Зауахири се стреми да компенсира слабостта на основната група на Ал Кайда в Пакистан, като работи повече с регионални клонове, отбелязва вестник "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Йеменските власти публикуваха списък с 25 издирвани терористи от Ал Кайда на Арабския полуостров, които планирали терористични атаки срещу "чуждестранни представителства и йеменски обекти" в столицата Сана и други градове в страната.

Вчера йеменското правитества обяви най-висока стерен на бдителност, като засили мерките за сигурност в правителствените учреждения и на контролно-пропусквателните пунктове. През нощта пък четирима предполагаеми членове на Ал Кайда са убити при ракетна атака на безпилотен самолет, вероятно американски, в областта Мариб източно от столицата Сана, съобщи племенен представител, цитиран от Франс прес.

Четиримата мъже се намирали в автомобил, който бил унищожен от четири ракети.

По-рано в. "Ню Йорк таймс" също съобщи, цитирайки неназовани американски представители, че прехванат разговор между двамата лидери на Ал Кайда, в който Зауахири нарежда на Вухайши да подготви терористично нападение, е накарала САЩ, а след това и Великобритания, Германия, Франция и Норвегия да затворят дипломатическите си мисии в Близкия изток и Африка.

Мисиите на САЩ бяха затворени още в неделя, а днес Осло обяви, че затваря до края на седмицата 15 дипломатически представителства, включително посолствата си в Алжир, Египет, Кения, Мароко и Саудитска Арабия.