Над 160 проверки е направила до този момент столичната здравна инспекция, която следи за безопасността на водата и за хигиената в откритите басейнив сезона на почивките. Съставени са 4 акта, а 3 басейна са били затворени заради замърсявания на водата. Два от тях са пуснати отново.

Басейните в хотелите по морските курорти също са много предпочитани. Далеч от морето, откритите басейни в столицата са любимо място за почивка.

Регулярно се вземат проби за химичен и микробиологичен анализ, с което се отчита качеството на водата по химични и микробиологични показатели. Следят се нивата на остатъчният хлор и на активната реакция на водата или така нареченото PH, защото прозрачният син цвят на водата може да бъде подвеждащ.

„Хората, които стопанисват басейните, правят неколкократно проби през деня, в зависимост от това колко е натоварен басейна. Това се извършва със специални тестери, които са експресни следят точно тези два показателя,” обясни д-р Христина Котларска от Столична здравна инспекция, съобщава bTV.

Освен това се прави оглед на цялата материална база в комплекса. Фейсконтрол няма, но спасителите в басейните наблюдават внимателно хората.

Въпреки че са само на няколко метра от морето, много от туристите по варненското крайбрежие също предпочитат да се къпят в басейна. „Ежедневно правим самоконтрол за температурата на водата, както и нейния състав, а два пъти месечно изпращаме проби с химичните анализи на водата,” обясни пред bTV Моника Бдинска, която е мениджър на СПА център в хотел.

От началото на сезона няма драстични нарушения във варненските басейни. За сметка на това обаче има подадени няколко жалби от клиенти за лошо качество на водата в плувни басейни.